Nastavit... Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Larix kaempferi
Vědecký název taxonu
Larix kaempferi
Jména autorů, kteří taxon popsali
(Lamb.) Carr.
Český název
modřín japonský
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Larix leptolepis
Autor
Pavel Bulíř (pavel_bul_@unknown.cz)
Kategorie
Druh
Nadřazená kategorie
Larix

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Čínsko-japonská oblast
Biogeografické regiony - poznámka
rozšířen vysoko v horách v Japonsku.

Zařazení

Pěstitelská skupina
Jehličnatý strom opadavý
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
25-30 m velký strom, v mládí s kuželovitou, v dospělosti s široce kuželovitě vejčitou korunou, často až nepravidelně rozložitou, s vodorovně postavenými větvemi a drobnými závojovitě převisavými větvičkami.
Výhony
zpravidla lysé, někdy jen velmi řidce ochlupacené, červenohnědé, v mládí voskově ojíněné, s četnými brachyblasty.
Pupeny
poněkud smáčklé, červenohnědé a pryskyřičnaté.
Listy
vyrůstají ve shlucích z brachyblastů (zpravidla po 40-50 ks) nebo vzácněji na letorostech i jednotlivě, obvykle 20-30 x 1 mm velké, na líci modrozelené a na rubu s dvěma výraznými pruhy bělavých průduchů, na podzim nápadně zlatožluté.
Plody
takřka kulovité šištice jsou zhruba 2-3 (3,5) cm velké, ve zralosti nápadně rozetkovitě rozevřené, plodní šupiny na konci zaokrouhlené a slabě dřípaté, na vnější straně jemně chlupaté, podpůrné šupiny krátké a skryté.
Kůra a borka
je i ve vyšším věku poměrně tenká, červenohnědá, odlupčitá v podlouhlých pásech.
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
Larix gmelinii - výhony žluté až oranžovožluté, zpravidla lysé, jen někdy řidce chlupaté, slabě ojíněné, pupeny suché a dvojbarevné, jehlice 15-30 x 1-1,5 mm velké, nasivělé, na rubu kýlnaté se dvěma nápadnými bělavými pruhy průduchů, šištice vejcovité, široce rozevřené, plodní šupiny zaoblené, na konci uťaté a na vnější straně lysé; Larix sibirica - výhony světle žluté, v rýhách řidce ochlupacené, pupeny tmavěhnědé zřetelně pryskyřičnaté, jehlice na líci tmavozelené až lehce nasivělé, na rubu světlejší, kýlnaté, s málo zřetelnými řadami průduchů, šištice vejčité, poněkud rozevřené, okraje plodních šupin mírně dovnitř zahnuté.
Dlouhověkost
středněvěký

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
silně světlomilný druh, který snáší jen lehké přistínění, v opačném případě brzy vyvětvuje, ve srovnání s L. decidua přesto poněkud tolerantnější.
Faktor tepla
dobře mrazuvzdorný, vhodný především do vyšších poloh, oblasti II-V., upřednostňuje dostatečně provětrávané stanoviště, dokáže dobře prosperovat i na větrných lokalitách a na průvanu.
Faktor vody
na množství dostupné vody náročnější než modřín opadavý, upřednostňuje čerstvě vlhká a vlhká stanoviště a lokality s vyšší vzdušnou vlhkostí, na suchu se mu nedaří.
Faktor půdy
upřednostňuje kvalitnější a dostatečně živné půdy, při dostatku půdní vláhy však obstojně roste i na minerálně chudších lokalitách.

Užitné vlastnosti

Období hlavního estetického projevu
V-X.
Použití
cenná doplňková dřevina, vhodná zejména do podhorských a horských oblastí, zajímavá svou každoroční proměnlivostí, pro solitéry i skupiny.
Choroby a škůdci
významnější se nevyskytují.
Růstové i jiné druhově specifické vlastnosti
rychle rostoucí dřevina, zejména v prvních 20-30 letech, toleruje znečištěné prostředí, nové výsadby mohou být poškozovány vytloukáním zvěří (srnčí) - je nutno zajistit vhodnou ochranu.

Množení

Množení
Přímý výsev, Roubování, Roubování - Kopulace a Roubování - Za kůru
Množení - poznámka
původní druh výhradně generativně, kultivary především roubováním.
Odrůdy
´Blue Rabbit´- úzce kuželovitá odrůda s vystoupavými větvemi a nápadně do modra zabarvenými jehlicemi, 10-15m; ´Diana´- užší vystoupavě rostoucí forma s nápadně pokroucenými výhony, 10-15m, ´Pendula´ - převisle rostoucí typ, 10m; ´Wolterdingen´- ploše rozprostřená zakrsle rostoucí forma, 1-2m.

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF