Název taxonu
Vitis vinifera Cab sauvignon
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Cabernet Sauvignon´ (CS)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Petit Cabernet, Petite Vedure, Petit Bouchet, Kaberne Sovinjon
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jedná se o francouzskou odrůdu, vznikla spontánním křížením odrůd ´Cabernet Franc´x ´Sauvignon´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má střední až bujnější růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, tmavě kaštanové, čárkované, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, široké, zahrocené
Listy
středně velké, pětilaločnaté, hluboce vykrajované, bazální výkroj je uzavřený; povrch listu je tmavě zelený, spodní strana listu je ochlupená
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký, kuželovitý hrozen, středně hustý až řidší; bobule je malá, kulatá, tmavě modré barvy
Semena
středně velká, hruškovitá ,světle hnědá, zobáček je krátký
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Říjen
Konec doby zrání
Říjen

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění
Faktor tepla
teplé polohy, mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
méně vhodné jsou sušší a kamenité půdy
Faktor půdy
hlinité, hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední až vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší však i krátký řez
Podnož
do sušších a vápenějších půd Fercal, Binova a CR 2, pro úrodné a vyšší tvary Kober 125 AA

Užitné vlastnosti

Použití
modrá moštová odrůda - výroba červeného vína
Choroby a škůdci
citlivá k houbovým chorobám, odolnější k plísni šedé
Plodnost
pozdní, pravidelná (výnos 5 - 9 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno obsahuje více tříslovin, má specifickou odrůdovou chuť po zelených papričkách či černém rybízu
Doporučená technologie vína
jakostní a přívlastková červená vína, rosé, barrique

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Keř s hrozny

  • Detail hroznu