Taxon Web
Filtry
Filtrovat
Taxony
Autory taxonů
Přihlásit
Články
Diskuzní fóra
Čeleď
Podčeleď
Rod
Druh
Odrůda
Celky sbírek v areálu ZF
Komponované celky v areálu ZF
Biogeografické regiony
Taxony
/
Vitis vinifera Cab sauvignon
/
Zrušit
Taxon
Vitis vinifera Cab sauvignon
×
Nastavení porovnání
ID taxonu
Nastavit...
Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Vitis vinifera Cab sauvignon
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Cabernet Sauvignon´ (CS)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Petit Cabernet, Petite Vedure, Petit Bouchet, Kaberne Sovinjon
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis
Biogeografické regiony
Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jedná se o francouzskou odrůdu, vznikla spontánním křížením odrůd ´Cabernet Franc´x ´Sauvignon´
Zařazení
Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
Habitus
dle vedení, má střední až bujnější růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, tmavě kaštanové, čárkované, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, široké, zahrocené
Listy
středně velké, pětilaločnaté, hluboce vykrajované, bazální výkroj je uzavřený; povrch listu je tmavě zelený, spodní strana listu je ochlupená
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký, kuželovitý hrozen, středně hustý až řidší; bobule je malá, kulatá, tmavě modré barvy
Semena
středně velká, hruškovitá ,světle hnědá, zobáček je krátký
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen
Doba zrání
Začátek doby zrání
Říjen
Konec doby zrání
Říjen
Nároky na stanoviště
Faktor světla - slunce
✓
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění
Faktor tepla
teplé polohy, mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
méně vhodné jsou sušší a kamenité půdy
Faktor půdy
hlinité, hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
✓
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
Vhodnost vedení
střední až vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší však i krátký řez
Podnož
do sušších a vápenějších půd Fercal, Binova a CR 2, pro úrodné a vyšší tvary Kober 125 AA
Užitné vlastnosti
Použití
modrá moštová odrůda - výroba červeného vína
Choroby a škůdci
citlivá k houbovým chorobám, odolnější k plísni šedé
Plodnost
pozdní, pravidelná (výnos 5 - 9 t/ha)
Množení
Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
víno obsahuje více tříslovin, má specifickou odrůdovou chuť po zelených papričkách či černém rybízu
Doporučená technologie vína
jakostní a přívlastková červená vína, rosé, barrique
Celky sbírek
Celky sbírek v areálu ZF
V / ZF - V - vinice (řádek 124)
Ostatní
Odkazy
http://tilia.zf.mendelu.cz/ustavy/556/ustav_556/atlas_reva/atlas_reva.pdf
Grafické přílohy
Detail hroznu
Detail listu
Keř s hrozny
Detail hroznu