Taxon Web
Filtry
Filtrovat
Taxony
Autory taxonů
Přihlásit
Články
Diskuzní fóra
Čeleď
Podčeleď
Rod
Druh
Odrůda
Celky sbírek v areálu ZF
Komponované celky v areálu ZF
Biogeografické regiony
Taxony
/
lactuca sativa var capitata nidus jaggeri
/
Zrušit
Taxon
lactuca sativa var capitata nidus jaggeri
×
Nastavení porovnání
ID taxonu
Nastavit...
Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
lactuca sativa var capitata nidus jaggeri
Vědecký název taxonu
Lactuca sativa
Jména autorů, kteří taxon popsali
L., Helm.
Český název
Salát ledový
Autor
Miloš Jurica (milo_jurica@unknown.cz)
Kategorie
Druh
Vnitrodruhové jednotky
var. capitata nidus jaggeri
Nadřazená kategorie
Lactuca
Biogeografické regiony
Biogeografické regiony - poznámka
USA
Zařazení
Pěstitelská skupina
Letnička pravá a Listová a stonková zelenina
Zařazení podle původu, nároků na pěstování a použití - poznámka
pěstuje se pro hlávku tvořenou listy
Popisné a identifikační znaky
Habitus
hlávka tvořená zavinutými listy
Kořen
plytká kořenová soustava, kůlový kořen krátky
Listy
první pravé listy jsou krátce řapíkaté, vejčitého tvaru, další listy vyrůstají ze zkráceného stonku, jsou široce vejčité až okrouhlé, s výrazným středním žebrem, mají sklovitou konzistenci, bezřapíkaté, hladké i bublinaté, barvy zelené, žlutozelené, načervenalé, ale i hnědočervené, listy se zavinují v hlávku
Květenství
za dlouhého dne prorůsta hlávkou 0,8 - 1 m dlouhá dužnatá lodyha, nesoucí vrcholičnaté květenství, kvetení podporuje i vysoká teplota a sucho
Květy
žluté květy sestavené v úbor
Opylovací poměry
Cizosprašná
Plody
ochmýřená nažka
Semena
podle odrůdy stříbřité nebo hnědé barvy, HTS 0,8 - 1,2 g
Vytrvalost
jednoleté
Doba kvetení
Doba kvetení - poznámka
kvete za dlouhého dne
Doba zrání
Začátek doby zrání
Květen
Konec doby zrání
Říjen
Doba zrání - poznámka
dle termínu výsadby, kultůra delší o 10 dní oproti salátu hlávkovému
Nároky na stanoviště
Faktor světla - slunce
✓
Faktor tepla
nenáročný, rozte již při 4 °C, mladé rostliny snesou mráz do - 5 °C, klíčí při 16 - 20 °C, při 25 °C se snižuje klíčivost a nad 30 °C neklíčí
Faktor půdy
středně těžké, humózní, propustné s dobrou strukturou a s dobrou vodní jímavostí
Užitné vlastnosti
Použití
zelenina
Choroby a škůdci
okrajová nekróza listů, zasolení (salinita) půdy, virová mozaika salátu (Lettuce mosaic virus - LMV), bakteriální vadnutí salátu (bakterie Pseudomonas marginalis pv. marginalis), podehnívání salátu (různe houby např. Sclerotinia sckerotiorum, S. minor, Botryotinia fuckeliana, Rhizoctonia solani, plíseň salátu (Bremia lactucae), mšice (Aphidoidae), drátovec (Elateridae)
Doporučený spon pro výsadbu
odrůdy s menšími hlávkami 0,3 x 0,3 m, odrůdy s většími hlávkami 0,3 - 0,4 x 0,4 m
Množení
Množení
Přímý výsev a Předpěstování sadby
Množení - poznámka
málo z přímeho výsevu
Celky sbírek
Celky sbírek v areálu ZF
P 1: pole - záhon nejblíže státní silnice... / ZF - P - Experimentální zahrada - pole (dle osevního postupu)