Nastavit... Nenalezen tiket pro porovnání
Název taxonu
Vitis vinifera Chrupka cervena
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Chrupka červená´ (CHČ)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Ušlechtilé červené, Shasla rozovaja, Gutedel roter, Chasselas rouge, Fendant rosé
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
starobylá odrůda, její křížení ani původ není přesně známo; vznikla patrně mutací nebo křížením z Chrupky bílé

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
má bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné až silné, tmavě hnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, širší, zahrocené
Listy
středně velké, pětilaločnaté, středně až hluboce vykrajované, řapíkový výkrojek je buď uzavřený nebo úzce otevřený; povrch listu lehce vrásčitý, zprohýbaný
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
hrozen je středně velký, válcovitě kuželovitý, spíše řidší; bobule je kulatá, středně velká, světle růžová až tmavě červená
Semena
oválná, středně velká, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
Chrupka bílá (má jinou barvu bobulí)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš suché písčité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
hlinité či hlinitopísčité půdy, na vápenitých půdách trpí chlorózami
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň, snáší však i krátký řez
Podnož
na chudších půdách Kober 125 AA či CR 2, do hlubších a úrodnějších půd pak SO 4 či T 5C

Užitné vlastnosti

Použití
červená stolní odrůda - přímý konzum i výroba bílého lehkého vína
Choroby a škůdci
vyšší odolnost k houbovým chorobám, citlivější k virózám
Plodnost
středně raná, pravidelná (výnos 8-12 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Odrůdy
CHB-2-11, 7-36 ( 238 ), 7-36 ( 283 ), 4211
Popis vína
bobule jsou chruplavé, neutrální chuti, sladší
Doporučená technologie vína
burčák, stolní lehké bílé víno

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Zrající hrozen

  • Detail keře s hrozny

  • Detail listu