Název taxonu
Vitis vinifera Veltlinske cervene rane
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Veltlínské červené rané´ (VČR)
Český název
réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Frühroter Veltliner, Babotraube, Malvasier, Červený Cinyfál, Večerka
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
subsp. vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
pravděpodobně rakouská odrůda, vznikla spontánním zkřížením odrůd ´Sylvánské zelené´ x ´Veltlínské červené´

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný až bujný růst
Výhony
jednoleté réví je tenší až středně silné, tmavohnědé, někdy hůře vyzrávající
Pupeny
středně velké, zahrocené
Listy
středně velké až velké, výrazně pětilaločnaté s hlubokými výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, úzce otevřený až uzavřený s průsvitem; povrch listu je puchýřnatý, vespod jemně plstnatý
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký až velký, kuželovitý, hustší hrozen s křidélky; bobule kulatá, středně velká, růžová až červenofialová
Semena
středně velká, hruškovitá, s krátkým a tupým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Možnost záměny taxonu (+ rozlišující rozhodný znak)
´Veltlínské červené´ (VČR má však ranější zrání)
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé polohy (kukuřičná oblast), mrazuvzdornost slabší
Faktor vody
příliš vlhké, jílovité a silněji vápenité půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
nejlépe hlinité půdy, nevadí však i půdy sušší a kamenité
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
na dlouhý tažeň
Podnož
na hlubokých úrodných půdách SO 4 či T 5C, na lehčích půdách CR 2 či Kober 125 AA

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová odrůda - výroba bílého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
střední odolnost k houbovým chorobám, napadána obaleči
Plodnost
raná, pravidelná (výnos 9-14 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit také hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Odrůdy
klony PO-1/10, PO-2/24, PO-3/15, PO-4/15 a PO-4/30
Popis vína
vůně vína je spíše neutrální, lehce mandlová až medová, chuť je sladce nahořklá s jemnou kyselinkou
Doporučená technologie vína
burčák, jakostní a přívlastková bílá vína, cuvée

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail keře

  • Detail listu