- Název taxonu
- Vitis vinifera Hedvabne zlute
- Vědecký název taxonu
- Vitis vinifera
- Odrůda
- ´Hedvábné žluté´ (HŽ)
- Český název
- Réva vinná pravá
- Synonyma (zahradnicky používaný název)
- Lignan blanc, Luglienca bianca, Uva Lugliatica, Früher grosser Malvasier, Gelbe Seidentraube, Cibéba bílá
- Kategorie
- Odrůda
- Vnitrodruhové jednotky
- vinifera
- Nadřazená kategorie
- Vitis
Biogeografické regiony
- Biogeografické regiony
- Kulturní původ
- Biogeografické regiony - poznámka
- jde o starší severoitalskou odrůdu (je známá již od XIV. století), křížení není známo
Zařazení
- Fytocenologický původ
- původní odrůda
- Pěstitelská skupina
- Moštová odrůda
- Životní forma
- Fanerofyt
Popisné a identifikační znaky
- Habitus
- dle vedení, má středně bujný až bujný růst
- Výhony
- jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, dobře vyzrávající
- Pupeny
- středně velké, tupé
- Listy
- středně velké, okrouhlé, tří až pětilaločnaté s hlubšími horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch listu je hladký
- Květenství
- lata
- Květy
- oboupohlavné, pětičetné
- Opylovací poměry
- Samosprašná
- Plody
- středně velký, válcovitě kuželovitý, středně hustý hrozen; bobule je středně velká, podlouhle vejcovitá, žlutozelená, při plné zralosti s hnědými skvrnkami na osluněné straně
- Semena
- středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
- Vytrvalost
- ano
- Dlouhověkost
- ano
- Doba rašení
- Na jaře rašící (IV)
Doba kvetení
- Začátek doby kvetení
- Květen
- Konec doby kvetení
- Červen
Doba zrání
- Začátek doby zrání
- Září
- Konec doby zrání
- Září
Nároky na stanoviště
- Faktor světla - slunce
- ✓
- Faktor světla - poznámka
- vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
- Faktor tepla
- teplé, otevřené, větrnější polohy, mrazuvzdornost dobrá
- Faktor vody
- příliš vlhké, jílovité i suché půdy jsou méně vhodné
- Faktor půdy
- nejlépe hlinitopísčité půdy
- Faktor půdy - vápnomilný
- ✓
- Faktor půdy - poznámka
- ovlivňujeme podnoží
Agrotechnické vlastnosti a požadavky
- Vhodnost vedení
- střední i vysoké vedení
- Řez
- snáší dobře i krátký řez na čípky, na tažních však více plodí
- Podnož
- pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA i 5 BB; do hlubších humóznějších půd T 5C a T 8B
Užitné vlastnosti
- Použití
- bílá moštová odrůda (dříve i stolní) - výroba bílého vína, přímý konzum
- Choroby a škůdci
- odolnost k houbovým chorobám je střední až vyšší, sprchává
- Plodnost
- ranější, pravidelná (výnos 5-9 t/ha)
Množení
- Množení
- Roubování
- Množení - poznámka
- dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
- Popis vína
- dužnina bobule je masitá až rozplývavá, sladká, velmi jemné muškátové chuti; víno je svěží, odrůdového charakteru
- Doporučená technologie vína
- burčák, stolní a jakostní vína
Celky sbírek
- Celky sbírek v areálu ZF