Název taxonu
Vitis vinifera Hedvabne zlute
Vědecký název taxonu
Vitis vinifera
Jména autorů, kteří taxon popsali
Linné
Odrůda
´Hedvábné žluté´ (HŽ)
Český název
Réva vinná pravá
Synonyma (zahradnicky používaný název)
Lignan blanc, Luglienca bianca, Uva Lugliatica, Früher grosser Malvasier, Gelbe Seidentraube, Cibéba bílá
Autor
Radek Sotolář (radek_sotol_@unknown.cz)
Kategorie
Odrůda
Vnitrodruhové jednotky
vinifera
Nadřazená kategorie
Vitis

Biogeografické regiony

Biogeografické regiony
Kulturní původ
Biogeografické regiony - poznámka
jde o starší severoitalskou odrůdu (je známá již od XIV. století), křížení není známo

Zařazení

Fytocenologický původ
původní odrůda
Pěstitelská skupina
Moštová odrůda
Životní forma
Fanerofyt

Popisné a identifikační znaky

Habitus
dle vedení, má středně bujný až bujný růst
Výhony
jednoleté réví je středně silné, červenohnědé, dobře vyzrávající
Pupeny
středně velké, tupé
Listy
středně velké, okrouhlé, tří až pětilaločnaté s hlubšími horními výkroji, bazální výkroj je lyrovitý, otevřený; povrch listu je hladký
Květenství
lata
Květy
oboupohlavné, pětičetné
Opylovací poměry
Samosprašná
Plody
středně velký, válcovitě kuželovitý, středně hustý hrozen; bobule je středně velká, podlouhle vejcovitá, žlutozelená, při plné zralosti s hnědými skvrnkami na osluněné straně
Semena
středně velká, hruškovitá, s krátkým zobáčkem
Kůra a borka
šedé barvy, odlupuje se v pásech
Vytrvalost
ano
Dlouhověkost
ano
Doba rašení
Na jaře rašící (IV)

Doba kvetení

Začátek doby kvetení
Květen
Konec doby kvetení
Červen

Doba zrání

Začátek doby zrání
Září
Konec doby zrání
Září

Nároky na stanoviště

Faktor světla - slunce
Faktor světla - poznámka
vyžaduje kvalitní oslunění (mírné svahy s jižní expozicí)
Faktor tepla
teplé, otevřené, větrnější polohy, mrazuvzdornost dobrá
Faktor vody
příliš vlhké, jílovité i suché půdy jsou méně vhodné
Faktor půdy
nejlépe hlinitopísčité půdy
Faktor půdy - vápnomilný
Faktor půdy - poznámka
ovlivňujeme podnoží

Agrotechnické vlastnosti a požadavky

Vhodnost vedení
střední i vysoké vedení
Řez
snáší dobře i krátký řez na čípky, na tažních však více plodí
Podnož
pro vyšší tvary do sušších podmínek bujněji rostoucí podnože Kober 125 AA i 5 BB; do hlubších humóznějších půd T 5C a T 8B

Užitné vlastnosti

Použití
bílá moštová odrůda (dříve i stolní) - výroba bílého vína, přímý konzum
Choroby a škůdci
odolnost k houbovým chorobám je střední až vyšší, sprchává
Plodnost
ranější, pravidelná (výnos 5-9 t/ha)

Množení

Množení
Roubování
Množení - poznámka
dá se množit i hřížením, dřevitými řízky i mikropropagací
Popis vína
dužnina bobule je masitá až rozplývavá, sladká, velmi jemné muškátové chuti; víno je svěží, odrůdového charakteru
Doporučená technologie vína
burčák, stolní a jakostní vína

Celky sbírek

Celky sbírek v areálu ZF

Ostatní

Grafické přílohy

  • Detail hroznu

  • Detail hroznu

  • Detail listu

  • Sprchlý hrozen